Proposal for the implementation of a Hygiene, Safety, Environment and CSR plan in the company A.J. & J.A. Redolfi SRL
DOI:
https://doi.org/10.56294/shp202217Keywords:
Survey, procedures, impacts, diseases, accidentsAbstract
A.J. & J.A. Redolfi SRL is a company located in the town of James Craik, it has been in the wholesale of food products for more than 50 years, its structure is in marked growth, however there are aspects to improve, in this case report it is emphasized in the productive sector of the company, being the same the distribution and deposit, through a general survey of occupational hazards conditions have been detected that must be corrected, as well as everyday situations. This report seeks to correct the situations and conditions mentioned above through a hygiene and safety plan supported by three pillars, staff training, implementation of safe work procedures and document everything related to the matter, in this way have records and be able to work from continuous improvement. On the other hand, it is considered to implement corporate social responsibility policies to cement the mission of the company
from the commitment to reduce to the maximum the negative impacts that the activity generates on the environment. The final objective of this proposal is to be able to generate a solid organization in these two aspects to certify international standards, ISO 45001 and ISO 18001 in the near future.
References
1. Ley N° 19587. Higiene y Seguridad en el Trabajo. Infoleg. 21 de abril de 1974 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: http://servicios.infoleg.gob.ar/infolegInternet/anexos/15000-19999/17612/norma.htm
2. Ley N° 24557. Riesgos del Trabajo. Infoleg. 13 de septiembre de 1995 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: http://servicios.infoleg.gob.ar/infolegInternet/anexos/25000-29999/27971/norma.htm
3. Bermúdez C, Mejías Acosta A. Medición de la responsabilidad social empresarial: casos en pequeñas empresas latinoamericanas. Ing Ind. 2018 [citado 2025 jun 30]; Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=3604/360458817010
4. Brahm MF. Análisis de la relación entre productividad y seguridad laboral [Internet]. Santiago: ACHS; 2016 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: https://www.achs.cl/portal/fucyt/Documents/Proyectos/1722014_PUC_Singer_Productividad_Informe_Final_090516.pdf
5. Casas S, Klinj T. Promoción de la salud y un entorno laboral saludable. Rev Lat Am Enfermagem. 2006 [citado 2025 jun 30];14(1). Disponible en: https://www.scielo.br/pdf/rlae/v14n1/v14n1a19.pdf
6. Medina M, Sosa C. Programa de concientización en Higiene y Seguridad en el trabajo. Trabajo final de grado. Instituto Universitario Aeronáutico; 2009 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: https://rdu.iua.edu.ar/bitstream/123456789/1246/1/PFG-MEDINA-SOSA.pdf
7. Montañez-Moya G, Gutiérrez-Olvera S. Las prácticas responsables desde la teoría de los grupos de interés en las pequeñas y medianas empresas. 2014 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=461/46131111003
8. Organización Internacional de Normalización. ISO 26000:2010. Guía sobre responsabilidad social [Internet]. ISO; 2010 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:26000:ed-1:v1:es
9. Oropesa C. Gestión de cambios en plantas industriales de procesos y la prevención de accidentes laborales. Rev Fac Ing Univ Cent Venezuela. 2015 [citado 2025 jun 30];30(1). Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1315-01382015000100006
10. Organización Internacional del Trabajo. El trabajo en tiempos de pandemia. OIT; 2020 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---americas/---ro-lima/---sro-santiago/documents/publication/wcms_745573.pdf
11. Peñalosa Otero ME, López Celis D. El estereotipo de los colombianos frente al consumo socialmente responsable. Pensam Gest. 2018;(44):243–60. Disponible en: https://dx.doi.org/10.14482/pege.44.10384
12. Ramírez G. Un enfoque integral para el mejoramiento de la salud en el trabajo y la productividad. SURATEP; 2004 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: https://www.arlsura.com/pag_serlinea/distribuidores/doc/documentacion/induccion.pdf
13. Riquelme Leiva M. FODA: Matriz o Análisis FODA – Una herramienta esencial para el estudio de la empresa. Santiago de Chile; 2016 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: https://www.analisisfoda.com/
14. Sabbadin G. Proceso de concientización, formalización y seguimiento del uso de elementos de protección personal. Trabajo final de grado. Universidad Siglo 21; 2007 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: https://repositorio.uesiglo21.edu.ar/handle/ues21/1225
15. Superintendencia de Riesgos del Trabajo. Protocolo SRT para la prevención del COVID-19. SRT; 2020 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/protocolo_srt_covid-19_24_06_2020.pdf
16. Vargas J. Responsabilidad Social Empresarial desde la perspectiva de los consumidores. CEPAL; 2006 [citado 2025 jun 30]. Disponible en: https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/3543/S2006312_es.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Hernán Federico Gauna (Author)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The article is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 License. Unless otherwise stated, associated published material is distributed under the same licence.